Podologische behandelingen

Podologische zooltherapie

Podologische zooltherapie​

Podologische zooltherapie kunnen problemen ter hoogte van de voet, knie en rug behandelen indien deze er zijn door een afwijking in het stap- en looppatroon. 

Voorbeelden van zo’n klachten: hielspoor, branderige pijn aan de voorvoet, pijn aan de achillespees, … 

Wij starten met een uitgebreid vraaggesprek en een biomechanisch onderzoek uit waarbij verschillende metingen uitgevoerd worden. Vervolgens is er een gang- of loopanalyse waarbij we u laten wandelen en/of lopen op een loopband. 

De podologische zolen worden op individuele maat vervaardigd. We nemen een afdruk van de voeten waar we dan een 3D-scan van nemen en zo op uw voet de zool kunnen ontwerpen. 

Voor het vervaardigen van de podologische zolen werk ik samen met de firma Borginsole die ervoor zorgt dat de zolen professioneel worden uitgefreesd volgens mijn ontwerp. 

De zolen zijn afwasbaar en passen in de meeste schoenen. Het is best de zolen om de twee jaar te laten controleren zodat ik ze tijdig kan bijwerken of vervangen. 

Praktisch: draag een broek die makkelijk op te rollen is tot boven de knieën of neem een short mee. Breng ook gerust uw sportschoenen mee.

Podologische zooltherapie voor sporters

Podologische zooltherapie voor sporters​

Hebt u overbelasting letsels bij het sporten? Dan kan het zijn dat deze voorkomen door een verkeerd stap- of looppatroon

Voorbeelden: pijn aan de knieën, achillespeesontsteking, pijn aan scheenbeen, … 

We beginnen met een vraaggesprek en biomechanisch onderzoek en een bewegingsanalyse. Vervolgens bekijken we ook uw sportschoenen. Dit onderzoek kan ook preventief uitgevoerd worden. 

Verder geven wij u ook de juiste behandelingen mee bij het genezingsproces van uw overbelasting letsel. Zoals stretchoefeningen, doorverwijzing naar kinesitherapeut of osteopaat, …

Podologische zooltherapie voor kinderen

Podologische zooltherapie voor kinderen​

Elk kind wordt geboren met een platvoet die bij een normale ontwikkeling zal evolueren naar een ‘normale’ voet rond de leeftijd van 7 jaar. Vaak gebeurt deze evolutie zeer traag of helemaal niet waardoor het kind een blijvende platvoet kan ontwikkelen.

Wij raden aan om kinderen vanaf 6 of 7 jaar te laten screenen door middel van biomechanische metingen en een ganganalyse. 

Indien nodig kunnen we dan starten met podologische zolen. We hebben dan nog de kans om tijdens de verdere ontwikkeling de platvoet te corrigeren. 

Wanneer raadpleeg je best een podoloog voor je kind: 

  • Bij frequent vallen
  • Bij het naar binnen plaatsen van de voetjes (in-toeing)
  • Bij het naar binnen kantelen van de hielen
  • Bij abnormale slijtage van schoenen
  • Bij pijnklachten (ongeacht de leeftijd)
  • Bij erfelijke voetproblemen
  • Bij kinderen met een (neuro) motorische ontwikkelingsstoornis (DCD, ASS, …)

Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus​

Als diabetespatiënt heeft u een verhoogd risico op voetproblemen

Voetwonden ontstaan vaak door gevoelsstoornissen, problemen met bloeddoorstroming of door vervormingen van tenen en/of voeten. 

Het risicoprofiel kan tijdens een podologische screening bepaald worden door een reeks klinische testen uit te voeren. 

De podoloog is specifiek opgeleid om vroegtijdige problemen te detecteren, te behandelen en, indien nodig, door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp.

Als diabetespatiënt heeft u mogelijk recht op twee geheel of gedeeltelijke terugbetaalde consultaties per jaar. Hiervoor hebben we steeds een voorschrift van uw huisarts nodig. 

Huid- en nagelaandoeningen

Huid- en nagelaandoeningen​

De podoloog behandelt tal van huid- en nagelproblemen zoals overmatige eeltvorming, likdoorns, kloven, ingegroeide nagels enzovoort.

Om de oorzaak van klachten te behandelen passen wij ook volgende zaken toe: vilttherapie, beugeltechnieken , silicone ortheses, aanbouw bij verlies van nagel.

Hamertenen, klauwtenen, knobbels, …

Hamertenen, klauwtenen, knobbels, …

Een afwijkende stand van de tenen kan verschillende klachten veroorzaken. De gewrichten kunnen niet alleen overbelast geraken, maar ook op de tenen kunnen drukpunten met eelt of likdoorns ontstaan. Door middel van een silicone orthese kan de oorzaak van de druk worden weggenomen zodat de eeltvorming en bijhorende pijn vermindert.

Deze siliconen worden individueel op de teen gevormd en nemen niet veel extra ruimte in de schoen.

Algemene voetverzorging

Algemene voetverzorging​

Dit kan zowel preventief zijn als bij klachten. Hierbij worden de nagels geknipt en gefreesd en wordt alle eelt weggenomen.

Schoenadvies

Schoenadvies

De gouden regel is: kies een goede schoen die bij uw voeten past. Schoenadvies is individueel, maar er zijn wel een aantal belangrijke regels.